Ez a bejegyzés főleg azoknak, akiknek elegük van abból, hogy 23-án 40 kilóméteres sorban kell kígyózni a pulykáért, hogy 24-e (rosszabb esetben 25 és 26 is) a konyhában telik, hogy 6000 felé sütemény és 400 fogásos vacsora kell, illetve akiknek szintén elegük lett, hogy a karácsony a konyha ünnepe... Mindenki más nyugodtan kattintson tovább :)
Christmas photograph designed by Kjpargeter - Freepik.com
Amikor gyerek voltam, emlékszem, az volt a szokás, hogy jobb esetben 24, rosszabb esetben már 23-án beindult a sütő és ki sem aludt 24-e estig. Krémet kevertünk, tojást, habot vertünk, ahhhh... anyu újabb és újabb gyönyörű, isteni süteményt varázsolt elő a sütőből, rotyogott a töltött káposzta, főtt a húsleves. Ez is jó volt, így szoktuk meg. Én is így indultam a saját háztartásomban, de nem találtam támogatókra, így egy idő feladtam és nálunk a karácsony tényleg a család ünnepe, amikor együtt vagyunk, játszunk, mesélünk, beszélgetünk... Ha te is erre vágysz, olvass tovább!
Kezdjük a tippekkel:
1) Merj Önmagad lenni! - Tudom, tényleg, hidd el, ismerem, mennyire frusztráló, amikor Juliska másról sem tud beszélni már július óta, mint hogy hányféleképp készíti majd karácsonyra a pulykát, amikor anyukád megjegyzi, hogy mennyire alpári dolog már rántothúst enni karácsonykor, amikor a töltött káposzta a minimum (amit nem mellesleg esetleg el sem tudsz készíteni), amikor a sarki közértes közértekezést tart róla, hogy halászlé nélkül nincs ünnep, amikor a cifrábbnál cifrább gasztooldalak már szeptembertől ontják az email fiókodba a pazar karácsonyi menüket. Fogadd el, hogy nekik lehet, hgy ez a jó, neked más. Ez a TE karácsonyod.
2) Ha valaki esetleg már eddig eljutott, innen csak akkor görgessen tovább, ha elég erősnek érzi hozzá az idegeit... Akiket már eddig is stresszelt a bejegyzés, nos nekik hoztam egy megnyugtató képet, hogy kicsit legyen min elidőzni, aztán tényleg lépjétek át, mert ez nektek garantáltan sok lesz...
Ribbon photograph designed by Jcstudio - Freepik.com
Szóval, akik maradtatok, üljetek le, tényleg megrázó lesz...
Ér fagyasztóból főzni karácsonyra! Sőt! Ez lesz a szentségtörés magasfoka, én a cordon bleut mindig félkészen veszem. Komolyan. A rántott sajtot is. Sőt! A franciasalátába a zöldségkeverék is félkész! Sőt, fokozom!!!! A hagyma, a gomba, a borsó, a répa, mind mind fagyasztott... gáz ugye? Dehogy az. Azt az időt, amit répapucolással vagy hús töltögetéssel töltenék, inkább a gyerekeimnek adom..
3) Főzz előre! Tényleg. Ez is most olyan nagy butaságnak tűnik, de én pl midig azt csinálom, hogy 20-án nekiállok az egész karácsonyi agybajnak. Kisütöm a kekszeket (nálunk más nincs is, hosszú évek keserves kísérletezése után arra jutottam, hogy ez fogy a legjobban. Ha fára akasztom, pláne), két nappal karácsny előtt megcsinálom a franciasalátát, egy nappal előtte a levest. Megfőzöm a krumplit is előre, így már csak törni kell és kikeverni, vagy ha rizst csinálok, az ugye semmi perc alatt kész. Így 24-én már csak a húst és a sajtot sütöm ki és ennyi.
4) Főzz egyszerűt! Nem kell szenvedni a halászlével, a töltött káposztával, a gesztenyés pulykával, ha se kedved, se affinitásod hozzá. Ha valaki mégis nagyon ehhez ragaszkodik, rendeljetek, az is ér.
Na és akkor most jöjjenek a villám-menük, felírok mindenből párat, aztán mix-and-match lehet ezeket összerakni. Bónuszba ezt mind megfőzöm nektek Ezüst vasárnapig, hogy recept is legyen hozzá, és akkor pláne el tudjátok majd dönteni, ha innen mazsoláztok, mi legyen a menü karácsonyra..
Levesek:
- Tárkonyos raguleves
- Francia hagymakrémleves
- Gombaleves
- Húsleves
- Gulyásleves (akár hamis is lehet)
Főétel:
- Rántott sajt, rántott hús krumplipürével/rizi-bizivel
- Székelykáposzta
- Sült hús krumplipürével/hercegnő burgonyával
- Fasírt rizzsel/petrezselymes krumplival
- Kaszinótojás krumplipürével
- Franciasaláta
- Cézársaláta
- Tejfölös uborkasaláta
- Ecetes cékla
- Savanyú uborka
- Kókuszgolyó
- Katonagomb
- Német mézes
- Narancsos csillag
- Mézeskalács
Addig is, a Fakanál legyen veletek!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése